Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bilaterální nervová soustava

Další vrchol (hmyz). Vznik komplikovanějších smyslů, končetin, orgánů. Některé druhy aktivity – např. let – kmitání křídlem několikrát za sekundu je nemožné přenést jako signál jednotlivě pro každé máchnutí. To zesložitění je v tom, že dochází ke generaci více signálu z jednoho přicházejícího do toho torakálního ganglia (vygeneruje 5-20 signálů za sebou). Další činnosti – chůze, zpěv)

Nervová soustava obratlovců už není bilaterální. Je rozlišena na CNS a periferní nervstvo, což společně s myelinizací axonů výrazně snižuje objemnost signálu a zvyšuje rychlost přenosu. Kdyby nedošlo k myelinazaci nervových vláken (axonů), tak bychom vypadali úplně jinak. K přenosu signálů do naší přední končetiny by bylo zapotřebí nervového vlákna o stejné tloušťce jako je končetina sama. Tomu by se musel celý organismus přizpůsobit (hlavně svou velikostí).
Obr. 171
vývoj jak jde, přehled:
U radiálních nervových soustav je síť, která se postupně rozrušuje. Původní břišní páska je různým způsobem spojována až vzniká u pokročilých zástupců hmyzu (dvoukřídlí...) výrazně pozměněná, už ne bilaterální nervová soustava s výraznými příďovými ganglii a s nervy směřujícími do jednotlivých částí těla a orgánů

Žádné komentáře:

Okomentovat