Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Humorální regulace u bezobratlých

Tyto uvolňovací hormony jsou faktory, které ve žlázách s vnitřní sekrecí stimulují výdej dalších hormonů. Kromě těchto uvolňovacích faktorů jsou tam i faktory mají funkci blokující.
Ke komplexu žláz s vnitřní sekrecí řadíme i komplex neuro- a adenohypofýzi, což je struktura na stejné části mezimozku jako hypotalamus. Zde produkované hormony pak stimulují další žlázy s vnitřní sekrecí. 13 různých žláz … placenta, vaječníky, varlata, epifýza (nadvěsek mozkový) …

26.2 Nervová regulace
Organizace funkce nervových soustav
V průběhu fylogeneze od jednoduchých ke složitějším. Několik samostatných typů s obecnými principy. Řídící soustava striktně odráží postavení ve vývoji.
Funkční diferenciace uvnitř nervových buněk. Přijímací a zpracovávací část (dendrity, tělo soma), vodivá (odvodná) část (axon) Obr.124
Shlukování – ganglia, z nich vybíhají vodivé dráhy. Neuropil – síť, která se dostává do celého těla
Centralizace (přesun některých ganglií dopředu, jejich centralizace = ganglia mozková, vyvíjí se mozek) a hierarchizace → zvětšování počtu nervových buněk v organismu. Ne všechny velké organismy musí mít složitou síť a naopak.
Rozvoj v závislosti na celkovém počtu nervových buněk. Některé organismy nemají síť, ale jen samostatné buňky citlivé na podněty.

Žádné komentáře:

Okomentovat