Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.1 Exkrece

→ amoniak (jedovatý) – živočichové amonotelní. Suchozemští živočichové – přeměna amoniaku na méně jedovaté zplodiny (močovina, kyselina močová) živočichové ureotelní (korýši, měkkýši, ostnokožci, většina obratlovců), urikotelní (suchozemští bezobratlí – hmyz, plži, většina plazů a ptáků) .
Nespalujeme všechny živiny. U dusíkatých živin je přednostní využití je pro stavbu těla (bílkovin). I tyto stavební bílkoviny jsou stále obnovovány. (dusíkaté (bílkovinné) minimum, optimum, bilance) Dusíkatá bilance je záporná, když přijímáme méně dusíku potravou než potřebujeme, kladná, když přijímáme víc, vyrovnaná, když přijímáme takové množství, které potřebujeme na obnovu bílkovin v těle. Bílkovinné optimum je asi 1g/1kg hmotnosti, minimum je asi třetina (potřebné pro obnovu nejdůležitějších bílkovin). Bílkoviny mohou být spalovány v energetických cyklech. Prochází přes játra, tam se destruují, degradují na močovinu.

Odvod exkretů
Exkreční ústroje morfologicky rozmanité. Společní znaky:
 Kromě odstraňování nepotřebných či škodlivých látek působí i při udržování osmotického tlaku
 Jsou vždy ve vztahu k tělní tekutině, která zajišťuje přenos odpadních látek
 Mají podobu trubic jímajících exkreční tekutinu. U hmyzu se nejímá, až následně se ředí vodou a ionty jsou přímo aktivním transportem.

Žádné komentáře:

Okomentovat