Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jiří Orten

Jiří Orten
- vlastním jménem Jiří Ohrestein - židovského původu. Z Kutné Hory, narozen v rodině židovského obchodníka v době, která Židům nepřála.
- většinu života prožil v Praze. Studoval herectví na konzervatoři, r. 39 z rasových důvodů vyloučen. Toto vyloučení nesl těžce, kvůli jeho původu ho opouští jeho dívka (odchází na jeho přáni = druhá velká rána ~ uzavírá se do hluboké samoty, jediným způsobem realizace je poezie.
- v krátkém sledu 4 sbírky: Cesta k mrazu. Čítanka faro. Jeremiášův pláč, Ohnice
- umírá tragicky - poražen německou sanitou - smrt - vykoupením - čekal by ho transport do koncentračního tábora, kde by nejspíše díky svým tragédiím nepřežil.
- tvorba - citlivý člověk - taková i poezie. Subjektivního charakteru - intimní zpovědí žida žijícího v protektorátu. Na jedné straně plné pesimizmu, bolesti, na druhé straně občas optimizmus - věří v lepší budoucnost židovské komunity.
- po smrti vydány jeho deníky: Červená kniha deníků: Modrá kniha deníků - intimní, subjektivní. 2 roviny: 1. objektivní - snaha reálně zachytit skutečnost, 2. subjektivní - své nálady, události ze svého života, roz¬položení, ve kterých se nacházel.
- Nepříliš radostná poezie.

Žádné komentáře:

Okomentovat