Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Moliére - Lakomec

Autor: Moliére
Název knihy: Lakomec
Rok vydání: 1980
Přeložil: E. A. Saudek
Stručný obsah: Příběh se odehrává roku 1670 v Paříži. Zde také žije boháč Harpagon, který má syna Kleanta a dceru Elišku. A jak už to bývá, mladí lidé se snadno zamilovávají, tak se i Eliška s Kleantem zamilovali. Eliška si vyhlédla pohledného Veléra a Kleant zase hezkou, ač chudou Marianu.
Kleant byl hezký mladý muž, který celý svůj život zasvětil hledání svých rodičů a sestry. A přesto se snažil zalíbit otci Harpagonovy. Ale Harpagon byl veliký lakomec, a tak si Kleant musel hrát na stejného lakomce.
Jednoho dne přišel Harpagon s tím, že se zamiloval a že se bude ženit. Když se ho Kleant zeptal, koho že si to má brát, skoro omdlel. Po chvíli uklidnění se vše snažil otci rozmluvit, ale ten byl neoblomný a skoro až nepříčetný a nechtěl ustoupit od plánu vzít stejnou dívku, jakou jeho syn miluje. MARIANU.
Mezitím našel Harpagon pro své děti náhradní partnery. Pro Elišku boháče Anselma a pro Kleanta též bohatou, ale velmi starou vdovu, které zasnulý manžel zanechal veliké jmění.
Mezitím se do děje připletla dohazovačka Frosina, která Harpagonovy našla jeho nastávající nevěstu. Z této služby chtěla něco utržit, ale Harpagon ji jen poděkoval.
V den podepsání předmanželské smlouvy přijela i Mariana a hned začala s Kleantem vymýšlet plán proti jeho otci.
Když se do domu dostavil Eliščin nastávající manžel, zjistilo se, že je to otec Valéra a Mariany, a že Mariana je Valérova sestra.
Po vzájemném uvítání přemluvil Anselm Harpagona a Eliška si vzala Valéra a Kleant Marianu.
Hlavní postavy- charakteristika: Harpagon- bohatý člověk, který by si pro halíř nechal vrtat koleno a peníze měl radši než vlastní děti.
Vedlejší postavy: Kleant, Eliška, valér, Mariana, Anselm, Frosine, Kmotr Jakub, Kmotr Šimon, Čipera, Panna Klaudýnka, Propilvoves, Treska, Policejní komisař, písař
Hlavní myšlenka knihy: dokázat, že lakota je velmi špatná vlastnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat