Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Otčenášek - Romeo, Julie a tma

Autor: Jan Otčenášek
Název knihy: Romeo, Julie a tma
Rok vydání: 1982
Stručný obsah: Za druhé světové války bylo velmi mnoho židů deportováno do koncentračních táborů. Mezi ně patřila i Ester, která se však deportace velmi obávala a rozhodla se nepřijít na nádraží. Místo toho šla radši do nedalekého parku, kde si sedla na lavičku a začala plakat. Tam ji také našel Pavel, který šel přes park do kina. Když ji tam spatřil, hned se začal zajímat, co jí tak trápí. Ester však byla velmi uzavřená a Pavlovi neodpověděla. Poté, když ji chtěl utišit pohlazením, se velmi polekala, vstala a upustila kufřík. Jakmile ji kufřík vyklouzl z rukou, spatřil Pavel na jejích prsou žlutou, šesticípou hvězdu s černým nápisem „ Jude ” u prostřed. Po chvíli ticha se vzpamatoval a nabídl Ester, že ji vezme k sobě domů. Ona však nevěděla co má na to odpovědět, ale než se stačila rozhodnout, chytil ji za ruku a vedl ji domu.
Teprve cestou domu si uvědomil, že ji domů vzít nemůže, protože by rodiče neměli pochopení. Tak se rozhodl ji vzít do otcovi dílny, kde byla volná místnost, kterou nikdo nepoužívá a nikdo do ní nechodí. V této místnosti byla Ester schována mnoho týdnů a Pavel ji tam pravidelně nosil jídlo, které bral tajně doma. Během této doby se však do sebe navzájem zamilovali a Pavel zůstával u Ester dlouho do noci.
Pár dnů před koncem války měla však Ester velké deprese, protože dům prohledávaly jednotky SS. Avšak Ester se z nerozvážnosti rozhodla jít za Pavlem, ale tento úmysl ji překazilo Gestapo, které ji zatklo a .........................
Hlavní postavy- charakteristika: Pavel- osmnácti-letý student vysoké školy, který se zamiloval do stejně staré židovky.
Ester- osmnácti-letá židovská dívka, která se obávala deportace do koncetračního tábora
Vedlejší postavy: Pavlovi rodiče, tovaryš Čepek, udavač Rejsek
Hlavní myšlenka knihy: Vylíčit osud Židů za druhé světové války.

Žádné komentáře:

Okomentovat