Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Felix I. Rodriguez - Neviditelný válečník

Autor: Felix I. Rodriguez
Název knihy: Neviditelný válečník
Rok vydání: 1989
Překladatel: Jiří Šinkora
Stručný obsah: Rodriguez se narodil roku v Havaně, ale většinu dětství prožil ve městě Sancti Spiritus v provincii Las Villas. Jeho rodina byla protikomunisticky založena, což výrazně ovlivnilo Rodriguezův život.
Když se vlády na Kubě ujal Fidél Catro, emigrovali Rodriguezové do USA do Miami. Felix začal chodit do amerických škol a dostal se až na univerzitu. Jenže během studia ho zlákala touha bojovat proti Castrovi, a tak se Felix stal členem „Hnutí za svobodnou Kubu“. Po pár nezdařilých pokusech dostat se na Kubu dostal nabídku od CIA, aby se zúčastnil infiltrace na Kubu. Felix souhlasil, a tak byl spolu s dalšími zájemci převezen do výcvikového tábora na Floridu, kde se rok a půl učil základům boje. Půl roku před zahájením invaze v Zátoce sviní se konečně dostal na Kubu, kde spolupracoval s místním odbojem. Po maléru v Zátoce sviní měl však velké problémy s kubánskou tajnou policií a jen díky tomu, že se mu podařilo získat politický azyl na Paraguayské ambasádě, se dostal zdráv zpět do USA.
Rodriguez se vrátil na Kubu ještě celkem třikrát, a jinak zařizoval dodávky zbraní a jiného materiálu pro kubánské povstalce.
V roce 1967 se jako plnohodnotný agent CIA vypravil jako vojenský poradce do Bolívie, kde spolupracoval s armádou a pomáhal v boji proti povstalcům. Během pobytu se mu podařil výborný kousek. Značnou mírou se podílel na zatčení obávaného vůdce bolivijských povstalců Che Guevera. Byl také jediným člověkem, který ho na sklonku svého života vyslýchal.
Když vypukla válka ve Vietnamu, přihlásil se jako dobrovolník, a byl poslán do Saigonu , aby velel elitní průzkumné jednotce jihovietnamské armády v boji proti Vietkongu. Vedl si znamenitě. Měl na kontě víc úspěšných akcí než jakákoliv jiná americká jednotka. Ale pobyt ve Vietnamu musel ukončit předčasně, protože utrpěl vážné zranění nohy při sestřelení jeho vrtulníku.
Po návratu do USA se podílel na mnoha akcích v jižní Americe. Nejvýznamnější byla asi mise v Salvadoru, kde pomáhal tamní vládě skoncovat s komunistickými gerilami. V 80. letech, kdy se vyšetřovala aféra Irán – Contras, byl nařčen, že nakupoval zbraně za peníze z drog. Toto tvrzení však vyvrátil a značnou mírou přispěl na vyřešení této aféry.
Felix I. Rodriguez dostal za své služby u CIA řadu vyznamenání a za svou misi ve Vietnamu dostal medaili za statečnost. Rodriguéz také úzce spolupracoval s vládou George Bushe a dnes stále bojuje za starou Kubu.
Hlavní postavy: Felix I. Rodriguez – svérázný a vytrvalý Kubánec, který bojoval proto komunismu po celé Jižní Americe.
Hlavní myšlenka knihy: Rodriguez se snaží přiblížit boj proti komunismu nejen na Kubě, ale i v Jižní Americe a ve Vietnamu.
Můj názor na knihu: Toto dílo je velmi povedené a hlavně se mi líbí, že je to z části vojenská a z části špionážní kniha.

Žádné komentáře:

Okomentovat