Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

České divadlo ve 20. století, jeho společenská angažovanost

- Divadlo Járy Cimrmana - soubor, jehož vystoupení jsou založena na inteligentní mystifikaci. Byl založen r.1967 J.Šebánkem, Z.Svěrákem, L.Smoljakem, K.Velebným.
Znaky divadla :
1)Dokonalá mystifikace a ohromující genialita Cimrmana, vytváření fiktivní pseudovědy
2) Příbuznost studentské recesi, hra s nesmyslem, intelektuální náročnost
3) Humor je okouzlující, jemný, lidský, často absurdní
4) Způsob hereckého podání – civilní, až někdy záměrně neprofesionální, bez trapného přehrávání (Svěrák – herec „demonstrátor“ – herec na jevišti jen proto, aby lépe, názorněji a důkladněji přiblížil divákům předmět svého vyprávění. S tím souvisejí přednášky na jevišti.
5) Obyčejné a všední události jsou přiblíženy jako zásadní jevy.
6) Absurdita, improvizace, parodie
- Hry : „Akt“ „Vyšetřování ztráty třídní knihy“ „Hospoda na mýtince“ „Vražda v salónním coupé“ „Němý Bobeš“…
- Filmy : „Kulový blesk“ „Vrchní, prchni“ „Jára Cimrman ležící, spící“ „Rozpuštěný a vypuštěný“ „Nejistá sezóna“ – scénáře Smoljak
„Obecná škola“ „Akumulátor I.“ „Kolja“ „Tmavomodrý svět“ – scénáře Svěrák
- Divadlo na provázku - tato brněnská scéna vznikla r.1967 a svým názvem se přihlásila k meziválečné avantgardě (inspirace dílem J.Mahena). Z uměleckých individualit sem patří Boleslav Polívka, Miroslav Donutil, Jiří Pecha, Iva Bittová, Petr Oslzlý atd. V tomto divadle se jako autor úspěšných adaptací slavných literárních děl předvedl Zdeněk Pospíšil, což byl v té době pseudonym zakázaného dramatika Milana Uhdeho. Dramatizoval např. „Pohádku máje“ a „Baladu pro banditu“. B.Polívka – „Am a Ea“, „Poslední leč“ „Šašek a královna“ „Pro dámu na balkóně“. Úspěšná byla i dramatizace hry Ladislava Smočka – „Podivuhodné odpoledne doktora Zvonka Burkeho“ – absurdní hra; doktor bydlí v podnájmu u vdovy, která ho chce vyhodit, protože se její dcera chce vdávat a nastěhovat k matce.
- dalšími významnými osobnostmi 60. let jsou Pavel KOPTA – spolupracoval s umělci kolem divadla Reduta a Na zábradlí a dokonce i kolem Národního divadla, je autorem stovky písňových textů pro interprety populární hudby (Hegerová, Pilarová, Gott, Matuška, ...), texty písní pro filmy, divadlo či filmové inscenace; sbírka „PIŠ“ – výbor z jeho poezie 50. – 60. let, „Abeceda“ - výbor písňových textů z let 1967 - 1980 Jan VODŇANSKÝ – písničkář, vystupoval ve dvojici s Skoumalem

Žádné komentáře:

Okomentovat