Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Směnečné úvěry

Směnka je zvláštní dlužní úpis. Obsahuje bezpodmínečný dlužnický závazek, sepsaný ve formě přesně stanovené zákonem, který poskytuje majiteli směnky nesporné právo požadovat ve stanovenou dobu zaplacení uvedené peněžní částky. Dlužních se zavazuje (směnka vlastní), anebo je věřitelem zavázán (směnka cizí) k této povinnosti. Směnečné úvěry se člení na úvěry eskontní, akceptační a ručitelské (avalské).

Eskontní úvěr vzniká nákupem směnky bankou před její splatností se srážkou diskontu (úroky za dobu od nákupu do data splatnosti směnky). Banka přebírá postavení věřitele směnečného úvěru. V době splatnosti předkládá banka směnku k proplacení výstavci vlastní směnky.

Akceptační úvěr je založen na tom, že banka akceptuje směnku na ni vystavenou. Akcept je písemné přijetí směnky cizí (traty), čímž se akceptant (banka) zavazuje zaplatit směnečnou částku v době splatnosti směnky. Bankovní akcept činí směnku důvěryhodnější a obchodovatelnou. Praxe: klient vystaví směnku cizí na banku, ve které přikazuje bance zaplatit stanovenou částku majiteli směnky v určitém termínu. Banka zaplatí, klient se zavázal deponovat na svém účtu ve vhodném čase před splatností směnky. Poskytováno prvotřídním klientům.

Avalový (ručitelský) úvěr je krátkodobý úvěr, který zní na pevnou částku a je poskytován na přesně termínovanou lhůtu proti zástavě movitých tržně obchodovatelných věcí nebo práv (movitých zástav).
Spotřební úvěry jsou půjčky soukromým domácnostem a drobným živnostníkům.

Konsorciální úvěr je poskytován společně – podílově s jinými bankami sdruženými v konsorciu. Klientova potřeba financování je natolik velká, že ji nelze pokrýt jedinou bankou.

Žádné komentáře:

Okomentovat