Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

9) Jaké hlavní typy úrokových sazeb znáte

Úroková míra vyjadřuje podíl úroku na zapůjčené částce, resp. poměr úroku k velikosti zapůjčené peněžní sumy, nejčastěji v procentech za jeden rok.


Typy úrokových sazeb
Základní úroková sazba Základní sazba je dolní mez a banky půjčují peníze s určitou marží nad základní sazbou pro většinu klientely. Základní sazbu si každá banka stanoví sama. Změny základní sazby jsou obvykle způsobeny změnami sazeb na peněžním trhu.
Diskontní sazba Úvěrová sazba, kterou vyhlašuje centrální banka a používá ji při poskytování úvěru obchodním bankám nebo státu. Úvěr poskytuje také na základě reeskontu obchodních směnek. Diskontní sazba je řízenou úrokovou sazbou, není to úroková sazba tržní. Za tuto sazbu se poskytují úvěry pouze bankám nebo státu. Úvěry fyzickým a právnickým osobám se za tuto sazbu neposkytují, i když jsou jí ovlivněny.
Mezibankovní sazba PRIBOR Stanoví se na základě fixingu nabídkových úrokových sazeb vybraných bank působících na trhu mezibankovních depozit v ČR. Stanoví ji ČNB.
Sazba přes noc Jsou sazby na peněžních trzích, krátkodobé, rychle se měnící.
Sazby pokladničních poukázek vládních, státních, centrální banky Úrokové sazby z krátkodobých dlužních úpisů vlády a centrální banky, jimiž se obchoduje na peněžním trhu.


Úrokové sazby jsou pevné (nemění se po celou dobu bankovního obchodu) a pohyblivé, které se tvoří prostřednictvím pevné či neměnné odchylky a indikativní sazby (základní úroková sazba, PRIBOR).

Žádné komentáře:

Okomentovat