Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14) Vysvětlete základní rozdíly hotovostního a bezhotovostního platebního styku

Hotovostní platební styk zahrnuje všechny peněžní pohyby uskutečněné za použití zákonných platidel. Nejvíce rozšířen ve spotřební sféře.

Předmětem bezhotovostního platebního styku je pohyb bezhotovostních – účetních peněz. Místo peněz vystupují převody platebních nároků vůči bankám, znějící na peněžní obnosy. Bezhotovostní platby jdou vždy účetní cestou. Bezhotovostními penězi rozumíme denně splatné pohledávky (vklady na viděnou). Úsporové a termínované vklady se zpravidla za bezhotovostní peníze nepovažují. Služby: zásobování hospodářství penězi, přijímání hotovostních vkladů, noční trezor.


Bankovní účet klienta je chronologicky vedený přehled závazků a pohledávek určité banky, vyplývající z obchodních vztahů s klientem. Bankovní účet je základem pro záznam platebních, úvěrových a jiných peněžně obchodních procesů mezi každým účastníkem platebního styku a zprostředkovatelem pracovního styku. Je výchozím a konečným bodem platby.

Systém bezhotovostního platebního styku v ČR – ČNB řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank a pečuje o jejich hospodárnost. K zajištění jednotného platebního styku a zúčtování v ČR ČNB stanoví:
– způsob provádění platebního styku mezi bankami a zúčtování na účtech bank
– způsob používání platebních prostředků bankami platebního styku.

Nástroje: příkaz k úhradě, příkaz k inkasu, šek, směnka,

Systém ABO (automatizace bankovních operací)

Směrové kódy bank se staly nedílnou součástí čísla účtu každého klienta. Důvodem zavedení byla potřeba přesnější identifikace jednotlivých bankovních ústavů.

Clearingové centrum

Žádné komentáře:

Okomentovat