Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10) Charakterizujte pojem úvěr a hlavní zásady jeho poskytování

Úvěr je přenechání peněžního kapitálu formou zapůjčení, tj. přenechání hospodářského práva disponovat s těmito penězi, proti závazku příjemce později vrátit zapůjčený kapitál a odškodnit subjekt poskytující úvěr zaplacením úroku. Formou jsou volné peněžní prostředky, které by jinak ležely ladem, dávají k dispozici podnikům produkujícím zboží a služby. Úvěr podporuje hospodářskou produktivitu a zajišťuje a umožňuje nepřetržitou výrobu zboží a širokou dělbu práce ve výrobním procesu.

Zásady:
- bezpečnost – banka provádí před poskytnutím úvěru pečlivou analýzu bonity klienta
- likvidita – banka nemůže půjčit veškeré cizí a vlastní prostředky ve formě úvěrů, přestože by jí to přineslo vyšší úvěrové výnosy. Část peněz klientů si musí ponechat jako likviditní rezervu, aby mohla v každém okamžiku vyhovět přání klientů, kteří si chtějí své peníze vyzvednout.
- rentabilita – banky jsou zainteresovány na uspokojivém úrokovém rozdílu – úrokové marži.

11) Jaké druhy bankovních úvěrů znáte, charakterizujte je
Bankovní úvěr je časově omezené, úplatné přenechání peněz obchodní bankou jejím klientům k volnému nebo smluvně vázanému použití.

Kontokorentní úvěr je krátkodobý bankovní úvěr poskytovaný bankou klientovi v určité výši, čerpaný dle potřeby v měnícím se rozsahu až do sjednané maximální hranice (úvěrový rámec). Přitom probíhá zúčtování došlých a odcházejících plateb společně se zúčtování úvěru na jednom, bankou vedeném, kontokorentním účtu. Kontokorentní účty patří do skupiny běžných účtů a mohou mít kreditní nebo debetní zůstatek.

Žádné komentáře:

Okomentovat