Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

23) Charakterizujte místa obchodování s cennými papíry v ČR

Burza cenných papírů Praha je akciová společnost oprávněná organizovat na určeném místě a ve stanoveném čase prostřednictvím oprávněných osob poptávku a nabídku cenných papírů obchodovatelných na sekundárním trhu.

Burzovní obchody mezi sebou uzavírají jen členové burzy. Člen burzy může obchodovat na vlastní nebo cizí účet.

RM-Systém. Jeho funkcí je nabízet kupujícím a prodávajícím služby potřebné k uspokojení jejich nabídky a poptávky. Přijímá pokyny ke koupi a pokyny k prodeji, vyhodnocuje je a ke každému z nich hledá vhodný protějšek, proti-pokyn. Podnětem pro vznik byl záměr vytvořit prostředí pro snadný, rychlý a zejména přímý vstup na český kapitálový trh pro drobné investory a akcionáře, včetně těch, kteří nabyli akci v kuponové privatizaci.

24) Charakterizujte leasing, jeho obsah a použití
Leasing je pronájem investičního zařízení, předmětů dlouhodobé potřeby a jiných předmětů uživateli za sjednané nájemné na určitou nebo neurčitou dobu. Pronajímatel dává nájemci právo užívat předmět náhradou za platbu stanovených splátek po sjednané časové období. Leasing movitých věcí dominuje nad leasingem nemovitostí. Leasing je druhem financování.

Finanční leasing lze definovat jako pronájem na stanovenou dobu s následujícím převodem vlastnických práv na nájemce při ukončení pronájmu. Doba pronájmu zahrnuje podstanou část doby životnosti pronajaté věci a úhrn nájemného představuje oboustranně výhodnou cenu. Finanční leasing je založen na trojstranném vztahu mezi výrobcem, leasingovou společností a uživatelem pronajatého majetku.

Operační leasing je charakterizován přímým vztahem mezi pronajímatelem, jímž je zpravidla výrobce, a nájemcem. Jde o pronájem věci krátkodobý, případně střednědobý. Pronajímatel udržuje pronajatý předmět, provádí běžné opravy a servis, zařizuje pojištění. Je odpovědný za závady zboží. V případě, že závady neodstraní, nájemce není povinen platit splátky. Po skončení nájemní smlouvy je nájemce povinen vrátit pronajatý předmět pronajímateli.

Žádné komentáře:

Okomentovat