Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

27) Jaké jsou hlavní funkce centrální banky

Funkce centrální banky:
– emisní funkce – právo emitovat hotovostní oběživo a s tím související činnosti (správa zásob oběživa, organizace dodávek bankovek a mincí od výrobců do peněžního oběhu, zařizování tisku bankovek), zabezpečení kvality (stability) měny prostřednictvím řízení peněžního oběhu pomocí nástrojů měnové regulace (ovlivňují množství peněz v oběhu, úrokové míry, devizový kurz). Emisní funkce je v širším smyslu v podstatě náplní její měnové politiky.
– funkce banky bank – vedení účtů obchodních bank (udržují zde své rezervy), úvěry bankám, bankovní dohled, řídí činnost obchodních bank.
– funkce banky státu – vede účty vládním orgánům a útvarům, zabezpečuje krytí jejích finančních potřeb včetně úvěrových (emisemi státních cenných papírů), řízení státního dluhu, vyhlašuje kurz domácí měny k cizím měnám, reprezentuje vládu v mezinárodních institucích.

28) Jaké nástroje měnové regulace používá centrální banka, charakterizujte je
Zabezpečení stability měny prostřednictvím řízení peněžního oběhu pomocí nástrojů měnové regulace. Tyto nástroje jsou používány zejména vůči obchodním bankám a jiným finančním institucím, jakož i vůči nebankovním hospodářským subjektům státu.

Nástroji měnové regulace je ovlivňováno množství peněž v oběhu čili peněžní zásoba, úrokové míry, devizový kurz, což se nepřímo promítá do komplexnějších vlivů na ekonomický růst, zaměstnanost, cenovou hladinu, vnitřní a zahraniční obchod, příliv a odliv kapitálu do země a ze země, na platební bilanci se zahraničím, na stav peněžního a kapitálového trhu v dané zemi a její přístup na zahraniční finanční trhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat