Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

25) Charakterizujte faktoring, jeho obsah a použití

Faktoring je odkup krátkodobých pohledávek bankou nebo faktoringovou společností z iniciativy majitelů pohledávek (věřitelů) bez jejich zpětného postihu při insolvenci dlužníka. Je to způsob financování splátkového obchodu bankou, při kterém dodavatel zboží a služeb prodá své pohledávky za kupujícími bance, zpravidla bez postihu vůči původnímu věřiteli při insolvenci dlužníka. Vyvinul se z eskontu směnek a cese pohledávek.

Pravý faktoring – odkoupení pohledávky věřitele bez zpětného postihu. Faktor při odkoupení pohledávky přebírá za původního věřitele všechna rizika.

Nepravý faktoring – podobá se spíše úvěru na pohledávky. Riziko nezaplacení pohledávky nese nadále dodavatel, původní věřitel, který je klientem banky.

26) Charakterizujte forfaiting, jeho obsah a použití
Forfaiting znamená odkup střednědobých a dlouhodobých pohledávek tuzemskou či zahraniční bankou, aniž by teno příjemce pohledávky mohl uplatňovat vůči prodejci pohledávky regres. Jde o odkup pohledávky zajištěné vhodnými úvěrovými nástroji. Forfaitingové obchody provádějí většinou banky nebo též jako konsorcia bank.

Střednědobé a dlouhodobé pohledávky jsou vystaveny vyšším rizikům likvidity, bonity, převoditelnosti, kursových ztrát. Proto dodavatel, zejména vývozce, je ochoten prodat svou pohledávku bance.

Umožňuje vývozcům urychlit inkaso, obdržet hotovostní platbu při dodávce nebo v krátké době po ní, převést měnová, kursová, úvěrová a další rizika na forfaitéra, zbavit se složité administrativy spojené s evidencí, inkasem, respektive vymáháním splatných pohledávek.

Předmětem mohou být: směnečné pohledávky, pohledávky z obligací a dlužních závazkových listů, účetní pohledávky, nároky vyplývající z akreditivů splatných určitou dobu po viděné, pohledávky bank.

Žádné komentáře:

Okomentovat