Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15) Vyjmenujte základní nástroje bezhotovostního platebního styku a charakterizujte je

Příkaz k úhradě – klient přikazuje své bance, aby převedla k tíži jeho účtu určitou částku ve prospěch třetí osoby. Banka na základě předloženého příkazu k úhradě, kterou současně slouží jako účetní doklad, zatíží účet příkazce odpovídající peněžní částkou. Pořídí data pro mezibankovní zúčtování v clearingovém centru a předá je v předepsané formě do clearingového zúčtování. Po zúčtování platby v CC banka příjemce převezme tato data k zúčtování na svých účtech a připíše převáděnou částku na účet klienta. Tím je platební operace uzavřena.

Druhy: pro každou platbu na samostatném formuláři, hromadný příkaz k úhradě, trvalý příkaz.

Příkaz k inkasu je pokyn bance, aby zprostředkovala převod peněžních prostředků od banky plátce ve prospěch účtu výstavce inkasního příkazu. Platba je iniciována příjemcem platby. Povolení k inkasu z účtu pro jednotlivé příjemce plateb musí být uvedeno ve smlouvě o účtu.

Šek je písemný platební příkaz majitele účtu (výstavce šeku) přikazující šekovníkovi (bance) vyplatit při předložení šeku osobě na šeku uvedené nebo doručiteli určitou částku, uvedenou na šeku, na vrub jeho účtu. Šek je proplatitelný zásadně při předložení.

Soukromé šeky vystavují jednotlivci nebo firmy na banku, u které mají účet. Není známa výše salda, nelze ani odsouhlasit podpis výstavce se vzorem. Tento šek nelze ihned proplatit, a proto se přijímá k inkasu.
Bankovní šeky vystavují banky.

Cestovní šeky jsou nejrozšířenější kategorií šeků. Klienti mohou používat šeky vydané k jejich účtu jako platební prostředek při bezhotovostním placení, nebo k výběru částky v hotovosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat