Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

19) Vyjmenujte nástroje používané v zahraničním platebním styku, charakterizujte je

Hladké platby – platební příkazy do zahraničí. Platební příkaz je převod částky, která má být zaplacena na účet konečného příjemce platby, z jedné banky na korespondenční banku, popř. třetí banku.

Šek, směnka, dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso, bankovní záruky.

Cestovní šek je prostředek platby pro cestující, který je chráněn proti ztrátě a který je použitelný po celém světě pro získání hotovosti, zboží nebo služeb. Vydávají je mezinárodně činné banky, bankovní skupiny a cestovní organizace.

Platební karta je prostředek vývěru hotovosti a bezhotovostních plateb za nákup zboží nebo služeb.

Směnárenské obchody bank, obchody s valutami – obsahem je obchod s valutami (peníze v hotovosti znějící na cizí měnu)

20) Vysvětlete pojmy dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso. K čemu jsou vhodné
Dokumentární akreditiv je písemný závazek banky vystavený na základě žádosti jejího klienta (příkazce, kupujícího), že poskytne třetí osobě nebo na její řad určitou platbu, jestliže budou do určité doby splněny akreditivní podmínky. Důsledkem je zesílení bezpečnostních požadavků na straně dovozce i vývozce. Používá se v případech, kdy si partneři nedůvěřují, nestabilní podmínky v zemi kupujícího apod.

Banky prověřují, zda byly splněny podmínky akreditivu, výhradně na základě předložených dokladů.

Dokumentární inkaso je operace banky prováděná na základě příkazu jejího klienta obstarat vydání dokladů opravňujících k dispozici s dodaným zbožím třetí osobě proti zaplacení určité peněžní částky. Platby prostřednictvím dokumentárního inkasa se používají v případech, kdy si vývozce a dovozce vzájemně důvěřují, dovozce je považován za schopného a ochotného provést platbu, politické a ekonomické podmínky v dovozní zemi se považují za stabilní.

Žádné komentáře:

Okomentovat