Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5) Jak vymezuje náš zákon obchodní banku

Dle zákona č. 21/1992 Sb., o bankách se bankami rozumějí právnické osoby se sídlem v ČR, založené jako akciová společnost, které přijímají vklady od veřejnosti a poskytují úvěry a které k výkonu této činnosti mají bankovní licenci.

6) Charakterizujte aktivní, pasivní a neutrální obchody bank
Aktivní obchody mají přímou vazbu na aktivní stranu bankovní účetní rozvahy. Při těchto obchodech banka manipuluje s peněžními prostředky vlastními i cizími, podniká v oblastech měnících strukturu aktiv i jejich objem, je ve věřitelské pozici, prodává dluhy za různé pohledávky, které jí vznikají poskytováním úvěrů, nákupem dlužních závazků klientů, resp. nároků na plnění těchto závazků včetně nároků na majetek klientů.

Pasivní obchody souvisejí s položkami pasivní strany bankovní účetní rozvahy. Prostřednictvím těchto obchodů banka shromažďuje peněžní fondy, zdroje potřebné ke svému podnikání v obchodech aktivních. Tyto obchody mění objem i struktury pasiv. Banka je v dlužnické pozici, nakupuje dluhy, např. tím, že přijímá vklady, prodává vlastní dlužní závazky různých druhů. K nim lze přiřadit i vydávání vlastních akcií, které jsou závazky vůči akcionářům.

Neutrální obchody nemají přímou vazbu na bankovní bilanci, banka v nich není v postavení věřitele ani dlužníka. Zprostředkovaně však mohou mít určitý odvozený vliv na stranu pasiv nebo aktiv rozvahy. Obstarání a zprostředkování platebního příkazu předpokládá předběžný vklad peněžních prostředků příkazce na jeho účet v bance, obdobně provedení inkasa platby vede k následnému vkladu klienta na bankovní účet. Komisionářské transakce, k jejichž uskutečnění banka požaduje určitou peněžní zálohu. Depotní obchody (úschova cenností), správa cenných papírů, finanční a investiční poradenství.

Žádné komentáře:

Okomentovat