Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Středověk

Po rozpadu Západořímské říše se křesťanství rozšířilo do vých. a sev. Evropy. Raný středověk křesťanství vtiskl prvky, které v Ježíšově učení původně nebyly: stavovské rozdělení na šlechtu a nevolníky, pozemkové vlastnictví, zaměření na boj a válku, které vedlo ke vzniku rytířských řádů a ke křížovým výpravám. Spolu s institucí papežskou tvoří moc „dvojího meče“ – světského a duchovního. Kláštery, katedrály a univerzity se stávají prvními centry vzdělanosti. Další období středověkého myšlení se nazývá scholastika (scholastik – církevní učitel). Mezi nejvýznamnější myslitele tohoto období patří sv. Tomáš Akvinský. Vytyčil hranici mezi vírou a rozumem, ale prokázal jejich propojení i doplňování.

- světská moc - císařství: vládl spojením trůnu a oltáře
- sv. Augustin - cesta k víře, mravní a teologický smysl křesťanství
- patristika = učení církevních otců
- u památek záleží na místě vzniku ale anonymita
- šíří se křesťanství, vzdělanost
- 1. církevní stavby (románské, gotické)

Hrdinské eposy: podávají ideální obraz rytíře obdařeného věrností panovníkovi, zbožnosti, odvahou, obětavostí a smyslem pro čest, statečnost, ochrana žen a sirotků.
Anglie: Beowulf ( 8.stol) 3182 veršů L
- staroanglická skladba

Francie: Píseň o Rolandovi - Z Franské říše. Hlavní hrdina Rolland je velitelem vojska Karla Velikého – bojuje proti Saracénům. Bojuje proti několikanásobné přesile, má možnost zavolat pomoc, ale odmítne a nakonec umírá. Král ho zato nechá pohřbít z královskými poctami. O rytíři z družiny Karla Velikého, R. zrazen, bojuje dál, položí život za svého krále K. V.

Španělsko: Píseň o Cidovi vypráví o chrabrých činech hrdiny Cida, válka mezi Maury a křesťany , dobývání měst

Německo: Píseň o Nibelunzích – hrdinský epos z Německé říše, Siegfrid. Nibelungové – skřítci kteří mají poklad který jim ukradne Siegfrid, je zavražděn, jeho žena ho pomstí ale později také zařve, germánství (Hitler - nacionalista)

Rusko: Ruské byliny - šířené potulnými pěvci, vypravují o hrdinských bojích legendárních bohatýrů, násilné, nadsázka, obrovitost

Dvorská literatura, rytířské romány - milostné téma
Francie: Bretoňský cyklus: soubor skladeb o rytířské společnosti bájného krále Artuše, láska Tristana a Soldy - tragická, vypijí omylem nápoj lásky
Povídka o grálu: hledání mísy s Kristovou krví

Česká literatura - nejstarší památky čes. písemnictví
- šíření křesťanství
- od 9. stol - Velkomoravská říše
- texty: latinsky, staroslověnsky, německy, žádná čeština
- první památky: náboženské, právnické spisy, anonymní, zlomkovitost památek
- žánry: kronika, písně (náboženské), pověsti

Žádné komentáře:

Okomentovat