Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Písemnictví nejstarších národů

Nejstarší písemnictví vzniká v Mezopotámii (4 tis. pč n. l.). Důvodem je vznik lidské civilizace a potřeba zaznamenávat různé události. Záznamy jsou ekonomického, právního charakteru , kroniky, odborná literatura. Dále se písemnictví rozšiřovalo do Egypta, Indie, Řecka, Říma, Číny. V té době byly památky anonymní.

Sumerská literatura
Je jedna z nejstarších písemných dochovaných literatur. Sumerové psali klínovým písmem, které vyrývali do hliněných destiček. Toto písmo převzali i ostatní národy a bylo dochováno. Sum. lit. obsahuje texty (mýty) o stvoření světa, o potopě (pak i v Bibli), o bozích, hrdinné, vládcovské eposy, školní skladby (deníky), náboženské skladby. K nejstarším památkám patří:
· lyrická skladba Nářek nad zkázou města Uru
· hrdinský epos Epos o Gilgamešovi – zapsán na 12 tabulkách (motiv hledání věčného života a smyslu lidské existence; 2/3 bůh a 1/3 člověk, nutil lidi hodně pracovat, lidé prosí bohy o pomoc, bohy stvořen silák Enkidu – vítězný boj s G. pak přátelství, později Enkidu za urážku bohyně Ištar (bohyně války a lásky) proklet a umírá a G. se s žalu chce stát nesmrtelným, ale to se mu nepovede; - hl. hrdina hledá nesmrtelnost a zjistí, že ta je v tom, co po sobě člověk zanechá)
- epos - rozsáhlá veršovaná epická skladba s dějem, jež plyne pomalu s různými odbočkami a popisem situací

Egyptská literatura
Egypťané používali hieroglyfické písmo a psali na papyrus. Známi bohové jsou Usír a Ré - bůh slunečního kotouče. Věřili v posmrtný život za předpokladu zachování tělesné schránky. Dílo:
· Vlastní životopis Sinuhetův (1950 l.př. Kr.) – S. vysoký král. úředník se dozvěděl o vraždě krále, podílel se i na ní prý harém pod správou Sinuheta. On i když se cítí nevinen utíká do Sýrie -> vojevůdce, přemůže obra, ale chtěl by zpět do Egypta, nový egypt. král ho vyzve, aby se vrátil; - dílo oblíbeno pro lehkost, humor, sebeironii a přesvědčivé líčení, zápas Sinuheta a obra přirovnáván k boji Davida a Goliáše.

Indická literatura
- Védy – souhrnný název pro posvátná písma hinduistů, vědění, hymnické skladby; etymologicky s českým věda.
- Upanišady – filozofické, mystické texty
Bohy představují přírodní útvary a síly. Jsou psány veršované hymny, prosby a modlitby. Dílo:
· epos Mahábhárata – jeden z největších eposů světa, vyprávění o válce 2 (bharatovských) rodů, je zde množství příběhů, epizod, náboženské, filozof. a všeobecné představy, názory starých Indů, šířil se původně ústně => hodně dialogy

Čínská literatura
Používala znakové písmo, hlavní směry byly konfucianismus a taoismus, čín. lit. byla více lyrická. Pro dálný východ znamenala Čína totéž co antika pro Evropu.
· Li-Po – básník, optimistický, témata: milostná, přírodní, pozitivní prožitek života
dílo: Tři kumpáni – veselý, rozverný námět, autor pije víno s měsícem, se sebou a svým stínem
· Tu-Fu – námět: nenávist k válce, neštěstí, skromnost, bída, realistický a pesimistický básník; dílo: Vítěz se psem a černou korouhví

Filozofické a náboženské proudy Východu
- hinduismus = souhrnný název pro náboženské proudy
- buddhismus – Gautama (Budha) se vydal hledat Pravdu, kterou nenalezl v hinduismu
- konfucianismus – Konfucius – čín. spisovatel a filosof
- učil hledat harmonii a mír (pomocí odpovědnosti, kázni a laskavosti)
- taoismus – protiklad konfucianismu -> člověk je přírodní bytost (tao = cesta)
- zakladatel Lao-c'

Žádné komentáře:

Okomentovat