Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

89. Delikty podľa honorárneho práva

• dolus (podvod) – spočíva v úmyselnom poškodení druhého lstivým konaním (ochrana podvedeného actio doli, exceptio doli)
• metus (donútenie) – spočíva v prinútení k právnemu úkonu pod dôvodnou, skutočnou a protiprávnou hrozbou smerujúcou k bezprostrednému zlu (ochrana poškodeného restitutio in integrum, actio quod metus causa, exceptio quod metus causa)
• fraus creditorum (podvedenie veriteľa) – spočíva v podvodnom scudzení dlžníkovej veci s úmyslom poškodiť veriteľa za spoluvedomia nadobúdateľa veci o podvode (ochrana poškodeného interdictum fraudatorium, actio Pauliana)

90. Právna spôsobilosť, spôsobilosť právne konať
Právna spôsobilosť (spôsobilosť na práva a povinnosti) je spôsobilosť nie vlastnosť, byť podľa právneho poriadku nositeľom práv a povinností, ktoré pre jednotlivca vyplývajú z právneho poriadku. Právna spôsobilosť prirodzených osôb sa začína narodením, t.j. úplným oddelením od tela matky. Právna spôsobilosť zaniká smrťou. Strata niektorého právneho statusu (sloboda, rímske občianstvo, čelné postavenie v rodine) mala za následok úplnú stratu alebo obmedzenie právnej spôsobilosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat