Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jižní Čechy a literatura 2

napsal o svém rodném městu příběh Bílá paní. Život v J.Hradci na přelomu 16.a 17.století vylíčil VLADIMÍR MÜLLER v románě Mumraj grošů. Nové události na Jindřichohradecku zobrazila ANNA SEDLMAYEROVÁ v knize Z prvních řad (vylíčila historii dělnického hnutí) a PAVEL BOJAR, jehož tři romány Jarní vody, Horké dny a Úroda se odehrávají ve vsi Jarošově nad Nežárkou po roce 1945.
V Lomnici nad Lužnicí se narodil ŠIMON LOMNICKÝ Z BUDČE (1552-1623), který později působil v Ševětíně, deset km západně od Lomnice. Lomnický psal na objednávku verše k svatbám, životním výročím a pohřbům, napsal i několik větších děl, nejzdařilejší byla Kupidova střela. Severně od Ševětína je městečko Dolní Bukovsko, dějiště Jiráskova Proti všem. Jižně od Lomnice je rybník Dvořiště a obec Smržov, kde býval na letní dovolené VÁCLAV ŘEZÁČ (1901-1956), napsal tam povídku La bella Boëma. Na sever odtud ležící město Veselí nad Lužnicí je rodiště humoristy VÁCLAVA FILÍPKA, divadelníka a spoluredaktora oblíbeného časopisu Paleček.
Dalším centrem jsou České Budějovice, město ve kterém se zastavil Karel Hynek Mácha při své cestě do Itálie v r.1834 a v prosinci 1851 tudy projel kočár deportující Karla Havlíčka Borovského do Brixenu, tato epizoda se později objevila v Tyrolských elegiích. Mezi českobudějovické rodáky patří LADISLAV MIKEŠ PAŘÍZEK (nar.1907), známý cestovatel po Africe a autor mnoha knih, např. Rovník vypráví, Kraj dvojí oblohy, Řeka kouzelníků, Černošské báje a pohádky. Téhož roku se narodila ZDEŇKA BEZDĚKOVÁ, autorka románu Říkali mi Leni. Roku 1913 se zde narodil NORBERT FRÝD, který byl za druhé světové války vězněn v koncentračních táborech a zážitky z té doby zpracoval v románě Krabice živých, rodným Budějovicům se věnuje v druhém díle vzpomínkové trilogie Hedvábné starosti. Dalšími rodáky jsou VLADIMÍR MICHAL, zabývající se především vznikem lipenského jezera a to v knihách Tady začíná moře a Tam, kde ryby plují nad vesnicemi, a PETR SKARLANT, který po pestrých životních osudech vydal v roce 1969 svou první sbírku veršů

Žádné komentáře:

Okomentovat