Živiny
Ø látky, které zvíře získává z vnějšího prostředí k zajištění metabolických potřeb
dělení živin I) Organické
II) Anorganické
I) Organické živiny
Ø dusíkaté látky a) bílkoviny ( 1)postradatelné, 2)nepostradatelné)
b) nebílkovinné
Ø cukry, tuky, vitamíny – rozpustné v tucích (A,D,E,K)
- rozpustné ve vodě (skupina B)
- antivitamíny (ničí vatemíny
Dusíkaté látky
a) Bílkoviny
Ø proteiny
Ø jsou základním stavebními látkami
Ø jsou složeny z aminokyselin (AK), které se spojují v různě velké
Dělení:
1) Postradatelé (neesenciální)
Ø jsou to takové, které si organismus dovede vytvořit sám
Ø nacházejí se většinou v krmivech rostlinného původu (luštěniny, jetel, vojtěška)
2) Nepostradatelné (esenciální)
Ø je jich 8 – 13 podle druhů monogastrických zvířat
Ø jsou obsaženy v krmivech živočišného původu z výjimkou sóje (mléko, maso, moučky)
Žádné komentáře:
Okomentovat