Ø vitamín proti krvácivý
Ø význam – důležitý pro srážlivost krve, ovlivňuje propustnost cév
Ø nedostatek – hlavně u drůbeže, přežvýkavci si dokáží vytvořit za pomocí mikroflóry
Ø zdroj – zelené části rostlin
Vitamíny rozpustné ve vodě
Ø skupina B
Ø B1 – Thiamin
Ø B2 - Riboflavin
Ø B6 – Pyridoxin
Ø B12
Ø H – Biotin
Ø PP – Niacin
Ø význam – ovlivňuje látkový metabolismus, krvetvorbu, nervový systém
Ø nedostatek – kožní a slizniční změny, zvýšenou dráždivost
Ø zdroj – droždí (tabletky Pangamin), otruby, extrahované šroty
C – kys. Askorbová
Ø význam – ovlivňuje funkci jater, pankreatu, chrání před infekcí
Ø nedostatek – časté infekce, únava
Ø zdroj – zelená píce, okopaniny
Ø zvířata si jej samy vyrábějí
Žádné komentáře:
Okomentovat