- podle poměru energie ji dělíme na:
1) Bílkovinnou – vojtěška, jetel
- víc než 3% NL (dusíkatých látek)
2) Polobílkovinná – luční a pastevní porost
- obilniny na zeleno
3) Glycidová – méně než 2% N L
- kukuřice, slunečnice, čirok, mohár
- zelená píce se může konzervovat:
a) Siláž –šťavnatá píce konzervována buď přirozeně kvašením nebo pomocí kon. prostředků
- je glycidová
- S okolo 20%
b) Senáž – ze zavadlé polobílkovinné nebo bílkovinné píce
- S 30–40%
c) Seno – seno se skrmuje až 4-6 týden po sklizni
- z druhé seče OTAVA
d) Úsušky – vzniknou horkovzdušným sušením
- přidávají se do krmných směsí
- obsahují méně než 15% vody
- obsahují více než 85% S
Žádné komentáře:
Okomentovat