Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Neruda

Jan Neruda ( 1834 - 1891 )
Pocházel z Prahy, z rodiny vysloužilého vojáka, který působil jako kantor a později si otevřel trafiku v Ostruhové ( Nerudově ) ulici. Matka byla posluhovačka. Studoval gymnázium, nedokončil studium práv a filozofie. Působil jako učitel, vychovatel a později jako novinář, kromě jiných i v národních listech. Znal se s významnými osobnostmi, hudebně nadaný a rád cestoval do zahraničí. Procestoval Balkán, Turecko, Egypt.

Dílo: Poezie
Hřbitovní kvítí - Milostná lyrická sbírka vyjadřující autorovo zklamání. Sbírkou se nese smutek, pesimismus, vyjadřuje svůj smutek po rozchodu s Annou Holinovou. Kritika toto dílo tvrdě zkritizovala a proto se asi na 10. let odmlčel.

Knihy veršů - Toto dílo je rozděleno na tři části.
1. část: Knihy veršů výpravných - Sociální balady - tragický děj je způsoben sociálním nedostatkem. Dědova mise - mít úctu ke stáří
2. část: Kniha veršů lyrických a smíšených - Převažuje lyrika. Otci - měl ho rád, ale nerozuměl si sním. Matičce - měl k ní vřelý vztah. Anně - píše jí verše.
3. část: Kniha veršů časových a příležitostných - Ukázky básní ukazují vyrovnání v životě. Našel jsem se, Vším jsem byl rád.

Písně kosmické - Inspirace tehdejšími vynálezy

Prosté motivy - Intimní lyrika, vyrovnání se životem. Je rozdělena podle ročních období.

Balady a romance - Epické básně. Náměty z historie, bible a legendy.

Zpěvy páteční - Básně vlasteneckého obsahu a snaží se pohnout nitrem čtenáře.


Próza:
Trhani - Ze života dělníků. Mladík se vymaní z prostředí, ale na konci umírá.

Povídky Malostranské - Popisuje malou stranu svého dětství.

Týden v tichém domě - Vypráví osudy nájemníků v jednom domě

Hastrman - Všichni si myslí, že má drahé kameny, ale nakonec to jsou obyčejné kameny.
Arabesky

Jako novinář napsal stovky fejetonů - publicistický útvar reagující na nějaké aktuální téma. Jsou vtipné, projevuje se osobitost a vtipnost autora. Byl první máj 1890 ( Kam s ní ).
Divadelní hry:
Ženich z hladu
Prodaná láska
Francesco di Riminy - Námět božské komedie.

1 komentář:

  1. Doplující informace: Knihy veršů (oddíly: Otci, Matce, Anně, Básně příležitostné) a Písně kosmické (sbírka básní, jsou radostnější a byly dobře přijaty).

    OdpovědětVymazat