Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ignát Hermann, Karel Matěj Čapek - Chod

Ignát Hermann ( 1854 - 1935 )
Syn mlynáře. Vyučil se v Praze kupcem a pak se stal redaktorem v Ottově nakladatelství časopisů. Psal hlavně o Praze. V jeho díle se projevuje Naturalismus.
Dílo: U snědého krámu - Hl. postavou je mladý kupec Martin Žemla, který si otevírá krámek a myslí si jak pokvete. On však sebou nechá manipulovat a to vede ke krachu a on psychicky vyčerpán spáchá sebevraždu.
Otec Kondelík a ženich Vejvara - S nadhledem kritizuje maloměšťáky.
Sudička - Vypráví o trafikantce, která soudila každého kdo přišel do její trafiky. Zrovna přišel do trafiky hl. hrdina, když trafikantka vyprávěla svůj životní příběh. Vyslechl její příběh i soudy nad těmi kdo vstoupily, vybral si doutník a odešel, ale dveře pouze přivřel, aby slyšel co o něm bude trafikantka říkat. Trafikantka o něm řekla, že asi krade cigarety a že si dávala pozor, aby neplatil falešným zlatníkem.

Karel Matěj Čapek - Chod ( 1860 - 1927 )
Narodil se v Domažlicích. Studoval práva v Praze, která nedostudoval a později zakotvil v národních listech v Praze. Aby se odlišil od Karla Čapka přidal si za jméno přezdívku Chod. V jeho díle se projevuje naturalismus a determinismus ( krutá životní ironie ).
Dílo: Turbína - Popisuje vzestup a pád továrníka Ulricha a jeho rodiny.
Jidrové - Román zachycující období 1. sv. války
Kašpar Lén - Mstitel - Zobrazuje pomstu dělníka bohatému muži, který mu svedl jeho milou. Nejvíce se uplatňuje naturalismus.

Žádné komentáře:

Okomentovat