Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poslání organizačních struktur

– Organizační struktury vyjadřují formu uspořádání procesu dělby práce pro racionální zajištění očekávané množiny řídících a prováděcích činností. Přispívají tak k hospodárnému zabezpečení manažerských funkcí (sekvenčních i paralelních) a to včetně rámcového přiřazení pravomoci a zodpovědnosti za jejich plnění. Vyjadřují se organizačními schématy.
Jsou formou pro řízení činnosti lidí, která by měla být odvozena z očekávané obsahové náplně práce, odpovídající potřebám podnikatelského chování firmy nebo její části.
Dnes se organizační struktury často definují a interpretují na základě systémových přístupů, a to jako množina prvků (strukturní jednotky – závody, úseky, odbory) a vztahů mezi nimi (informační vazby – ty pomáhají propojit jak návazné proces, tak i informační přenos rozhodovacích pravomocí).
Organizační struktury mohou na jedné straně provádět diferenciaci (dělbu práce) činností a na straně druhé zajišťovat integraci (harmonické celistvé řízení)
Organizační struktury jsou:
- formálně vytvořené – deklarují se pomocí organizačních řádů a názorně charakterizují podle organizačních schémat
- neformálně vytvořené – vytvářejí se spontánně na základě sdílených zájmů skupin lidí. Silně ovlivňují spokojenost lidí s podmínkami na pracovišti, jejich morálku a chování, motivaci k práci, tvůrčí účast ve vnitřní podnikatelské činnosti.
H. Mintzberg formální struktury výstižně přirovnal k vytyčeným lesním cestám a neformální struktury ke stezkám po nichž se skutečně chodí.

Žádné komentáře:

Okomentovat