Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Centralizace a decentralizace zpracování dat

Centralizované dávkové zpracování dat
je charakterizované centralizací kapacit prostředků výpočetní techniky. Smyslem je zajištění optimálního využití technických prostředků. Tato koncepce převládala až do konce 80. let. Charakteristickým rysem této koncepce byla ve své klasické podobě existence jediného výpočetního střediska v rámci dané firmy, vybaveného středním nebo velkým počítačem, který disponuje datovou základnou na souborové nebo databázové technologie. Obvykle to bývají střediska organizačně přičleněná k vedení firmy.
Účast uživatele na řízení zpracování svých úloh je pouze omezená, neexistuje možnost přímého zásahu do procesu zpracování dat. Příprava dat se realizuje v dávkách ( v celých souborech i u změnových dat)
Centralizované zpracování s možností interaktivního přístupu
pomocí terminálové sítě. Je zde využíván i klasický dávkový způsob. Jedná se zpravidla o kombinaci dávkové a interaktivní technologie. Navíc oproti předešlému modelu je napojení jednotlivých uživatelů na centrální počítač pomocí terminálové nebo počítačové sítě.
Uživatelé se tedy dělí na uživatele bez přímé komunikace a na uživatele využívající interaktivní datovou základnu ať již pro tvorbu programů nebo pro využívání informací z datové základny.
Pro oba způsoby převládá (tj. přímou komunikaci) možnost přímého přístupu k datům, často s využitím databázových systémů.
Decentralizované zpracování
nezávislé zpracování v nepropojené soustavě počítačů v rámci jedné organizační jednotky. Decentralizovaný systém je takový systém, který obsahuje navzájem nezávislé zpracovatelské prvky (počítačové systémy) geograficky rozmístěné, které navzájem nekomunikují. Není zajištěna integrita systému, spočívající v koncepčně pojaté spolupráci jednotlivých prvků systému na plnění uživatelských požadavků.

Žádné komentáře:

Okomentovat