Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Manažerské funkce a role

Své poslání plní manažeři pomocí manažerských funkcí
A) Sekvenční manažerské funkce – účelové poslání informačního managementu
- plánování – je informačním procesem stanovení cílů a postupů jejich dosažení (vychází z identifikace a diagnózy výchozí situace; odhad a ocenění možností plán.rozvoje; stanovení cílů manažerské činnosti; vypracování návrhů; výběr scénářů plánu; stanovení postupu realizace zvoleného plánu)
- organizování – informační procesem k stanovení a časoprostorové uspořádání úloh(rolí) lidí, kteří mají realizaci plánu zajistit
- výběr a rozmístění spolupracovníků – personální zajištění řídících i řízených procesů. Akcent se klade na profesní a kvalifikační předpoklady disponibilních spolupracovníků.
- vedení lidí – týká se především informačních procesů vyplývajících ze vzájemné komunikace jednotlivců a kolektivů v rámci vztahů nadřízenosti a podřízenosti, spolupráce. Způsoby usměrňování, koordinace, motivace, stimulace lidí, tvůrčí vedení lidí.
- kontrola – procesy mající charakter informačních procesů pro zhodnocení či změření kvality a kvantity průběžných a konečných výsledků v manažerské činnosti. V zásadě jde o porovnání záměrů a reality.

B) Paralelní manažerské funkce – systémové chápání manažerské práce. Prostupují sekvenčními manažerskými funkcemi.
- analyzování řešených problémů – pochopení podstaty problému
- rozhodování – řešení problému, který má více než jedno přípustné řešení
- realizace, resp. implementace – včetně koordinace

Žádné komentáře:

Okomentovat