Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literární moderna I.

Literární moderna

Impresionismus
Impresionismus (imprese = dojem) je umělecký směr, který vznikl koncem 19. století ve Francii. Jeho cílem je zachycení okamžité nálady, pocitů, dojmů dané chvíle, upřednostňuje obrysy, pastelové barvy, vyhýbá se černé.
Pojem je odvozen od obrazu Impression, který namaloval Claudie Monet (východ slunce v Doveru - krajina s vodní plochou). Uplatněn nejvíce v poezii. E. Manet, Pissaro, Degas, Renair (používá černou).

Symbolismus
Symbolismus je směr, který vznikl o 20 let později než I, na který částečně reagoval. Poprvé se objevil ve Francii. Jeho cílem bylo zobrazovat věci, které nelze popsat (emoce, nálady) => zobrazit nezobrazitelné. Toho dosahují pomocí náznaků a symbolů, objevuje se také velká fantazie a obraznost. Rozvíjí se volný verš, je kladen důraz na jeho hudebnost.

Česká dekadence
Není to umělecký směr, ale skupina umělců, kteří se soustředili kolem časopisu Moderní revue (řidil A. Procházka a J. Karásek ze Lvovic). Oporu měli ve filozofii (Friedrich Nietzche - teorie nadčlověka - zneužito nacisty). Přináší pocit zmaru.

Prokletí básníci
Skupina básníků, kteří byli opovrhování za svůj způsob života.

- Charles Baudelaire
Vedl bohémský život, před maturitou vyloučen ze školy a protože nechtěl pracovat, dostal se na obchodní loď do Kalkaty. Po návratu psal básně o dojmech z cesty. Těžce onemocněl, těsně před smrtí ho matka odvezla zpět do Paříže a veškerá umělecká Paříž se mu sešla na pohřbu. Překládal E. A. Poa (Havran).
o Květy zla
Projevuje se jako novátor – hledal krásu i v ošklivém, sklon k morbiditě, opěvoval velkoměstské prostředí.
§ Zdechlina
Dvojice milenců nachází na cestě v letním žáru mršinu v rozkladu, základním motivem je básnický popis zdechliny a v závěru pak básník říká, že i krásnou milenku postihne po smrti tento osud, on ji však uchovává krásnou.
- Vztahy
V poezii se domlouvají vůně, barvy a zvuky.

- Paul Verlaine
Působil jako úředník v Paříži, pozval k sobě na návštěvu začínajícího básníka Artura Rimbauda a navázal s ním důvěrné přátelství, kvůli čemuž opustil ženu s dítětem. Hodně cestovali, v Bruselu na Rimbauda

1 komentář:

  1. Dodatek: z latinského impressio = dojem. Uumělecký směr poslední třetiny 19. a začátku 20. století vytvořený francouzskými malíři. Podstatou impresionismu je preference smyslových vjemů před intelektuálním přístupem. V literatuře se projevuje především v lyrice.

    OdpovědětVymazat