Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nejznámější světoví autoři Sci-fi

Brian W. Aldiss: povídková tvorba (Prostor, čas a Nathaniel, Baldachýn času, Skleník), první román Nonstop (cena Huga), nejproslulejší román: Bosonoh v hlavě - označovaný za jedno z nejreprezentativnějších děl britské Nové vlny v SF - zavádí čtenáře na bojiště. Na evropském kontinentu došlo k válce, v jejímž průběhu bylo jako zbraně použito halucinogenních plynů, a realita se rozpadá ve změť iluzí, pochyb a hodnotového chaosu.

Isaac Asimov: Američan ruského původu, učitel biochemie a později spisovatel z povolání.; své povídky publikoval zejména v časopise Astounding Stories, jeho nejznámější povídkou je Soumrak, vyprávějící o zmatcích na planetě s několika slunci, jejíž obyvatelé poprvé po několika stech letech mají možnost zahlédnout hvězdnou oblohu. Známý je však především povídkovými cykly o robotech s pozitronovými mozky. Vymyslel rovněž tři zákony robotiky představující jakýsi morální kodex robotího uvažování – poprvé se všechny tři objevují v povídce Hra na honěnou. Kompletní soubor povídek má název Kompletní robot, jinak vyšly ve sbírkách Já, robot a Zbytek robotů. Velmi úspěšné jsou jeho romány o robotech, kde je SF spojena s detektivním žánrem (např. Ocelové jeskyně, Nahé slunce). Ke konci života napsal autobiografii Já, Asimov.

Ray Bradbury je znám především svojí povídkovou tvorbou o osidlování Marsu shrnutou v Marťanské kronice a románem 451°Fahrenheita – antiutopickou vizí totalitní společnosti, v níž jsou páleny všechny knihy (odtud název díla 451°F = teplota při níž hoří papír). Příznivci hororu oceňují především jeho román Tak přichází cosi zlého. Povídky na jiné než marťanské téma jsou shrnuty ve sbírkách Ilustrovaný muž, Kaleidoskop, Ilustrovaná žena, Sloup ohně a v dalších.

Edgar Rice Burroughs proslul především dobrodružnými příběhy opičího muže Tarzana s prvky SF (celkem 28 titulů). Psal i další románové cykly – např. Johnu Carterovi z Marsu nebo o světě uvnitř naší Země zvaném Pellucidar.

Arthur C. Clarke Britský fyzik a matematik, jehož SF se opírá především o autorovu solidní znalost exaktních vědních disciplín. Jeho povídky vyšly v antologiích Těžká planeta, Stvořitelé nových světů nebo Hledání budoucího času..Mezi jeho nejznámější romány patří zfilmovaná 2001:Vesmírná odysea a její pokračování 2010: Druhá vesmírná odysea a 2061: Třetí vesmírná odysea, romány Kolébka, Zpěvy vzdálené Země nebo Hluboké pastviny a cyklus o světě na palubě mimozemské vesmírné lodi Ráma (pokračování byla napsána ve spolupráci s Gentrym Leem).

Ilja Grigorjevič Erenburg – významný ruský novinář a spisovatel. Do žánru SF patří jeho katastrofický román Trust D.E. Světoběžník a dobrodruh Jens Boot po nenaplněné lásce k Evropance vypracuje plán na vojenské zničení Evropy, který s pomocí amerických boháčů uskuteční a sám pak umírá v rozvalinách jako poslední člověk na evropském kontinentu.

Robert A. Heinlein: jeden z největších autorů SF všech dob, povídky ze 30. A 40. Let publikoval v Astounding (např. Musejí být v chodu). V této době vznikají rovněž romány Metuzalémovy děti, o příhodách skupiny téměř nesmrtelných lidí vyštvaných ze Země do vesmíru a Sirotci oblohy, román o generační kosmické lodi, který vznikl spojením dvou časopisecky publikovaných novel. V 50. Letech vznikají dobrodružné SF romány pro dospívající čtenáře jako Kosmická loď, Tunel v nebi nebo Čas pro hvězdy a díla pro dospělé Vládci loutek či Dvojník. Toto období je zakončeno kontroverzním románem Hvězdná pěchota, líčícím osudy mladého muže, který vstoupil do armády a po tvrdém drilu je nasazen do boje proti mimozemským vetřelcům.

Frank Herbert Americký spisovatel, který proslul především šestidílnou sérií románů o pouštní planetě Arrakis zvané Duna. Román Duna získal cenu nebula a v anketách je pravidelně oceňován jako nejlepší SF všech dob.

Stanisław Lem polský spisovatel a lékař k jehož nejznámějším dílům patří Planeta Eden o průzkumu neznámé planety, jejíž obyvatelé jsou tyranizováni násilím založeným na informatice, Návrat z hvězd o konfrontaci kosmonautů se společností, z níž byly uměle odstraněny všechny prvky násilí, ale i podnikavosti a titulní novela sbírky Nepřemožitelný a jiné povídky o nemožnosti komunikace s mimozemskou civilizací.

Robert Merle Francouz, profesor anglické a americké literatury proslulý především románe Až delfín promluví, v němž se vědcům podaří naučit delfíny lidské řeči; tohoto úspěchu má být zneužito k válečným cílům. Vědci se nakonec postaví proti a uprchnou s delfíny na Kubu. Dalším významným románem, je Malevil, který líčí život ve staré zámecké tvrzi na Paříží po výbuchu lithiové bomby, jež pravděpodobně zničila Francii i celou Evropu.

Jules Verne Francouz, jeden ze zakladatelů žánru sci-fi, proslul svými vědeckotechnickými romány z období průmyslové revoluce, jež byly původně určeny dospělým, ale později se staly romány pro mladé. Mj. Cesta do středu země, Ze Země na Měsíc, Dvacet tisíc let pod mořem, povídky Věčný Adam. „verneovský proud“ ve SF literatuře se zabývá více technickými perspektivami než společenskou problematikou.

Herbert George Wells je dalším známým zakladatelem SF – zejména tzv. welsovského typu SF, který bývá dáván do protikladu k verneovskému jako společensky spekulativní. Známým a zfilmovaným dílem je Ostrov doktora Moreaua, či Válka světů, v níž autor vylíčil prototyp invazního příběhu – jde o dramatické líčení útoku marťanů na naši planetu a marných pokusů pozemšťanů ubránit se technicky vyspělým vetřelcům.

Žádné komentáře:

Okomentovat