Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KUBISMUS

Vstup každodenní reality  shluk věcí jež se kříží.Míšení námětových rovin  prolínání min. a přítomnosti v jednom okamžiku  míšení času.


Důraz se klade na vizuální hodnoty.Duševní stavy bez logické návaznosti.Vliv exotiky (Afrika aj.).Odpoutání umělce od vnější reality, nové pojetí prostoru, verbální svoboda, metaforická invence, volná asociace, kaligramy, pásmo.

Pásmo – polytematická báseň většího rozsahu, vyznačující se volným asociativním řazením významově víceméně samostatných veršů a tematických úseků, které teprve ve větším rozsahu vytv. celek
- má návaznost

Prosazování svobody jazyka a obsahu.Ve 20. letech – skloubení futur. dynamismu a kubismu.

Guillaume Apollinaire (1880 – 1918) – Francie
Měl velký vliv na moderní světovou poezii.Básník, prozaik, dramatik a kritik.Studoval v Monacu a cestoval po stř. Evropě (navštívil Prahu).Propagoval kubismus v různých esejích a jeho tvorba je spojena s kubofuturismem  technika vytv. nové skutečnosti z jednoduchých prvků a částic pronikajících do literatury.Protagonista moderní poezie.Vliv války, obdiv k moderní technice, civilizaci, městu, krása je v nejvšednějším životě, obraznost, fantazie, volná asociace představ, polytematičnost.

Sbírka: Alkoholy - pásmo, polytematická báseň
- spontánní proud představ, obrazů, skutečnost zachycena z mnoha pohledů, prolínání časových rovin, narušena logická souvislost veršů
- verše o Praze (okouzlení Prahou)

Kaligramy - básně obrazy
- text spojen s graf. uspořádáním v optický celek – vizuální lyrismus (působivost)

Žádné komentáře:

Okomentovat