Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Starověké písemnictví I.

Starověké písemnictví

Sumerská a Akkadská literatura

- Epos o Gilgamešovi
O přátelství mezi uruckým králem Gilgamešem a Enkiduem. Zažívali mnoho bojů a dobrodružství. Po Enkiduově smrti chtěl být Gilgameš nesmrtelný. To se nesplnilo a on se vrátil zpět do Uruku.

(Epos – epická skladba, kde vystupují urozené postavy – král, rytíř – a do jejich osudů zasahují bohové, převážně ve verších, rozsáhlý pozvolný děj)


Indická literatura

- Mahábhárata, Rámájana


Čínská literatura

- Kniha písní
Shrnuje lidovou i uměleckou i písňovou tvorbu
- Li Po
- Tu Fu


Hebrejská literatura, BIBLE

- Bible
Starý zákon – (psán hebrejsky) vyprávění o stvoření světa a člověka, o Adamovi a Evě, kteří neposlechli božího příkazu nejíst jablko ze stromu Dobra a zla, o hříšném životu vedoucím až k potopě. Zahrnuje mnoho forem, kronikářství, bohatýrské pověsti, lyrické zpěvy, knihy epiky, skladba vášnivě milostná. Starý zákon také obsahuje Desatero Božích přikázání.

Nový zákon – (psán řecky) obsahuje život Ježíše, jeho učení. Obsahuje 4 knihy evangelií (= dobrá zpráva) – Matouše, Lukáše, Marka, Jana, skutky apoštolů (seznámení s cestami, jež se zvěst šířila do světa), epištoly (dopisy pro křesťany – výklad Ježíšova učení), zjevení Janovo (apokalypsa)

V našich zemích byla Bible přeložena na počátku staroslověnského období.
Stoupenci Petra Chelčického založili jednotu bratrskou, ve které pořídili nový překlad písma – Kralickou bibli. Jan Blahoslav přeložil Nový zákon.
Překlad bible byl v Kralicích n/O tištěn 1579-1594 a měla 6 svazků (kvůli komentářům překladatelů).


Antická literatura

Řecká literatura

- Homér (epika)
o Illiad
vypráví o tažení Řeků, vedených Agamemnonem, proti Tróji, kterou jedou dobýt jako odvetu za únos Heleny (manželky spartského krále Meneláa) Paridem – synem trojského krále. Řekové dobyli Tróju lstí dřevěného koně. Město vyplenili a zapálili.
o Odyssea
navazuje na Illiad, vypráví o bloudění itackého krále Odyssea, který se deset let po válce plaví domů (je pronásledován nepřízní Poseidona). Prožívá mnoho dobrodružství – Kyklop, Kirké, lákající Sirény. Přestrojen za žebráka se vrací domů, aby se přesvědčil o věrnosti své ženy Penelope. Nápadníky pobije a ujímá se vlády.

Žádné komentáře:

Okomentovat