Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DADAISMUS

Avantgardní směr prosazovaný mezi lety 1916 – 1924, především ve Švýcarsku, Francii, Německu a USA.Vznikl v Curychu, kam emigrovala početná skupina umělců různých národností zasažených deziluzí nad vývojem společnosti.Spojoval je odpor k válce.Odmítali všechny hodnoty.Začali hlásat naprostou anarchii v životě i v kultuře, absolutní svobodu.
Umění mělo podle nich vycházet z bezprostřednosti a naivity.Zdůrazňovali neslučitelnost umění s logikou, libovali si v náhodě a nesmyslnosti.Vymýšleli všelijaké recese a schválnosti, jimiž provokovali měšťáky.Zvláštní význam měl pro ně černý humor.Pojmenování pro své hnutí objevili náhodně v Cabaretu Voltaire v r. 1918 (náhodné otevření slovníku u slova dada – znamená v dětském žvatlání hračku, koníčka).
Odpor proti válce, pocit nesmyslnosi života.burcovat, ptovokovat.
Duchovním otcem byl Maďar Tristan Tzara.
V české lit. se dadaismus hlouběji neujal.Zčásti ovšem ovlivnil členy Devětsilu a počátky českého poetismu (Jindřich Štýrský, Jiří Voskovec, Jan Werich).

„dada“ – symbolické vyjádření odmítavého postoje mladých výtvarníků, básníků, spisovatelů a hudebníků různých národností k dosud uznávaným hodnotám společenským i kulturním

Od r. 1920 soustředěno v Paříži.

Tristan Tzara
Zakladatel několika směrů (dadaismus, surrealismus).Vůdce a tvůrce manifestů (7 manifestů dada, Manifest).Opustil dadaistické myšlení a začal se věnovat estet. normám  dadaismus je odrazový můstek pro surrealismus.
Nebeská dobrodružství Jana Antipyrina
Kapesníček z mlh
Aproximativní člověk
Drama (div. hra): Plynové srdce
V meziválečném období přítel A. Gollové.Za 2. sv. v. byl v ilegalitě.Dešifroval Villonovy básně a vydal Tajemství Francoase Villona.

Žádné komentáře:

Okomentovat