Popis trávicí soustavy, rozdíly mezi jednotlivými druhy zvířat
Jejím úkolem je přijmout mechanicky a chemicky zpracovat potravu, využitelnou část vstřebat do krve a zbytky vyloučit z těla ven.
Části trávicí soustavy:
a) Trávicí trubice
 b) Trávicí žlázy
Trávicí trubice
Části trávicí trubice:
- dutina ústní
- hltan
- jícen
- žaludek -bachor - čepec - kniha 
- střevo –tenké –   dvanáctník - lačník - kyčelník
 - tlusté  -    slepé - trakčník - konečník
Dutina ústní
- strop tvoří tvrdé a měkké patro, spodina je vyplněna jazykem – hrot jazyka
 - tělo jazyka
 - kořen jazyka
- jazyk: - je tvořen žíhanou svalovinou, krytou sliznicí ze zrohovatělým epitelem (vícevrstevným) - napomáhá mechanickému zpracování potravy - orgán chuti
- zuby: - mléčné, trvalé
 - dělení – řezáky – slouží k uchopení potravy
  - u přežvýkavců chybí v horní čelisti
  - od mediální roviny – klišťáky, středáky, krajáky
  - špičáky – u masožravců a prasat výrazné
  - třeňáky – slouží k drcení potravy
  - stoličky – jsou pouze trvalé
   - slouží ke žvýkání
Hltan
- kříží se zde trávicí a dýchací cesty
- základní stavební tkáň – svalovina
- ve stěně hltanu je 7 otvorů – 2nosní otvory
 - 2 sluchové otvory (eustachová trubice)
 - 1ústní otvor
 - 1 do hrtanu (záklopka, brání vniknutí krmiva do plic)
 - 1 do jícnu
Jícen
- trubicový orgán
- spojující hltan ze žaludkem, svěrač s bachorem v podobě nálevky (česlo) je zde svalová     vrstva ze žíhané svaloviny
- ptáci - vole
Žádné komentáře:
Okomentovat