Mléko jeho získávání, složení, kvalita, ošetřování po nadojení - 2. ČÁST
Vady mléka:
a) Změna barvy
- špinavě žlutá – TBC, slintavka
- červená – poranění struku, bakterie, onemocnění sněti slezinné
- modravý nádech – krmení přesličkou a bakterie
b) Změna chuti
- slaná – zánět mléčné žlázy, mlezivo, starodojné krávy
- hořká – zkrmování velkého množství okopanin, vystavení mléka slunečnímu
záření
c) Změna vůně
- krmení siláži, rybí moučka, léčiva
d) Viskozita
- způsobena zánětem, slintavka, kulhavka
- mléko je vločkovitě slizké
Vlivy působící na produkci mléka:
1. Vnitřní vlivy
- chovatel může jen málo ovlivňovat, musí je respektovat
- plemenná příslušnost
- individualita dojnice
- stáří dojnice, pořadí laktace (do 5 – 6 laktace se zvyšuje)
- říje (1 – 2 dny pokles mléka, horší kvalita)
- laktační období (do 4 – 6 týdnu po zdojování)
2. Vnější vlivy
- zdravotní stav
- výživa a krmení, dostatek vody
- doba stání na sucho (optimální 8 týdnů před porodem)
- mezibřezost = servis periodu SP, u kombinovaných plemen 60 – 80 dní, u mléčných 100 dní
- technická dojení (seřízení dojícího stroje a dodojování)
- ošetřování, ustájení, změny ošetřovatelů, neklid ve stáji
Žádné komentáře:
Okomentovat