Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČELISTNATCI: RYBY - DVOJDYŠNÍ A LALOKOPLOUTVÉ

ČELISTNATCI: RYBY - DVOJDYŠNÍ A LALOKOPLOUTVÉ

DVOJDYŠNÍ:

Jsou představováni pouze málo početnou skupinou bahníků,zastoupenou jedním druhem v Jižní Americe, jedním v Austrálii a čtyřmi v Africe. Příslušníci této skupiny dosahují délky přes jeden metr. Společným znakem je vnější i vnitřní souměrnostocasní ploutve,redukované šupiny(kromě bahníka australského) a velmi úzké párové ploutve. Mají nestlačenou chordu, nevytvořená těla obratlů,přítomnou střevní spirály a kloaky.

Nejznámější vlastností je schopnost dýchat vzdušný kyslík -plicními vaky ,které se vychlipují z břišní strany jícnu . S tím souvisí i stavba cévního systému a částečná redukce žaber .
Bahníci jsou tropické sladkovodní ryby schopné díky plicnímu dýchání přežít i ve vodách chudých na kyslík. V období sucha se zahrabávají do bahna a ze slizu si vytvářejí pouzdro,které jim umožní přežít tak i několik měsíců. V období dešťů se toto pouzdro rozpouští, bahník se stává aktivním.

LALOKOPLOUTVÉ RYBY:

Přežívají dodnes jedním mořským druhem latimerií podivnou. Od vymřelých lalokoploutvých se odvozuje vznik obojživelníků. Lalokopl. ryby žily ve sladkých vodách a plicní vaky jako přídatné orgány sloužily k dýchání vzdušného kyslíku.

Žádné komentáře:

Okomentovat