Dojící zařízení, dojírny 1
Způsoby dojení
Dělení:
1. Ruční: mělo by se dojit z pravé strany a první čtvrti: 1 l = 80 – 120 stisků za minutu
2. Strojní, mechanické:
a) nástrojové – stacionární - mobilní
b) v dojírnách - stacionární - mobilní
Strojové stacionární – konvové - potrubní
Stájové mobilní – základní nosnou části je vozík, který je zavěšen prostřednictvím kladek na pojezdovou dráhu, po které je posouván
Dojení
• v dojírnách jsou dvě místnosti – čekárna, dojírna
Stacionární dojení
• nepohyblivá se dělí podle uspořádání
1. Tandemová
• uspořádání za sebou do pracovní snížené chodby pro dojiče (0,75 m pod úrovní)
• příchod a odchod dojnic je možný postrannými chodbami individuálně
• zabere hodně prostoru
2. Paralelní
• stáni jsou uspořádaná vedle sebe tak, že stojí zadní části do snížené chodby
• dojnice vcházejí rovnoběžně s chodbou a vystupují ve směru stání
• výhoda dojiče, obslouží více dojnic na menším prostoru
• nevýhoda – dojnice musí být ve vyvážených skupinách podle délky dojení
• příchod i odchod společný
3. Rybinová
• dojící stáni jsou průchozí, uspořádaná šikmo vedle sebe
• během dojení jedné skupiny je připravována skupina druhá
Žádné komentáře:
Okomentovat