1. Vnitřní vlivy
- chovatel může jen málo ovlivňovat, musí je respektovat
- plemenná příslušnost
- individualita dojnice
- stáří dojnice, pořadí laktace (do 5 – 6 laktace se zvyšuje)
- říje (1 – 2 dny pokles mléka, horší kvalita)
- laktační období (do 4 – 6 týdnu po zdojování)
2. Vnější vlivy
- zdravotní stav
- výživa a krmení, dostatek vody
- doba stání na sucho (optimální 8 týdnů před porodem)
- mezibřezost = servis periodu SP, u kombinovaných plemen 60 – 80 dní, u mléčných 100 dní
- technická dojení (seřízení dojícího stroje a dodojování)
- ošetřování, ustájení, změny ošetřovatelů, neklid ve stáji
Ošetření mléka po dojení
1. Cezení mléka
2. Filtrování mléka
- jednorázové filtry odstraňují jemnější nečistoty. Podle druhu se vyměňuji po 130 dojnicích.
3. Odstřeďování
– mléko se čistí působením odstředivé síly, ale finančně náročnější
4. Zchlazení mléka
– množení mikroorganismu se zamezí na zchlazení 5°C
– podle ČSN se musí ochladit do 150 minut
– možnosti: chladící tanky, průtokové chladiče
Žádné komentáře:
Okomentovat