Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vlivy působící na produkci mléka

1. Vnitřní vlivy

- chovatel může jen málo ovlivňovat, musí je respektovat

- plemenná příslušnost

- individualita dojnice

- stáří dojnice, pořadí laktace (do 5 – 6 laktace se zvyšuje)

- říje (1 – 2 dny pokles mléka, horší kvalita)

- laktační období (do 4 – 6 týdnu po zdojování)

2. Vnější vlivy

- zdravotní stav

- výživa a krmení, dostatek vody

- doba stání na sucho (optimální 8 týdnů před porodem)

- mezibřezost = servis periodu SP, u kombinovaných plemen 60 – 80 dní, u mléčných 100 dní

- technická dojení (seřízení dojícího stroje a dodojování)

- ošetřování, ustájení, změny ošetřovatelů, neklid ve stáji

Ošetření mléka po dojení

1. Cezení mléka

2. Filtrování mléka

- jednorázové filtry odstraňují jemnější nečistoty. Podle druhu se vyměňuji po 130 dojnicích.

3. Odstřeďování

– mléko se čistí působením odstředivé síly, ale finančně náročnější

4. Zchlazení mléka

množení mikroorganismu se zamezí na zchlazení 5°C

podle ČSN se musí ochladit do 150 minut

možnosti: chladící tanky, průtokové chladiče

Žádné komentáře:

Okomentovat