- V ČR zhledem k nemoce BSP a onemocnění slintavkou poklesla spotřeba
hovězího masa ze 30 kg / osobu za rok 89 na 12 kg / osobu za rok 2000
Výhody hovězího masa
- Méně tuku a energie než vepřové
- Vysoký obsah esenciálních kyselin, vitaminy skupiny B a železo
- Nízký obsah sodíku
Činitel ovlivňující tvorbu masa
1. Vnitřní vlivy :
- plemenná příslušnost
- pohlaví samce vyšší intenzita růstu, menší podíl tuku
-individualita zvířete
- zdravotní stav
2. Vnější vlivy:
- výživa a způsob krmení (dostatek a kvalitní krmivo), vhodné celou dobu zkrmovat stejný typ KD, pro vyšší přírůstek, vetší podíl koncentrovaných krmiv
- pravidelný řád a klid ve stáji (nepřemisťovat ustálené skupiny zvířat)
Žádné komentáře:
Okomentovat