- důležitý je Kasein, má význam pro výrobu sýru
- laktolbumin = v mlezivu je hodně, období říje, starodojné krávy
- výživa mláďat
Mléčný tuk
- tvoří drobné kapénky (starší krávy menší kapénky)
- krmením ovlivněná barva tuku, karoten – žlutá
Minerální látky
- vápník, fosfor, draslík, chlor
Vady mléka:
a) Změna barvy
- špinavě žlutá – TBC, slintavka
- červená – poranění struku, bakterie, onemocnění sněti slezinné
- modravý nádech – krmení přesličkou a bakterie
b) Změna chuti
- slaná – zánět mléčné žlázy, mlezivo, starodojné krávy
- hořká – zkrmování velkého množství okopanin, vystavení mléka slunečnímu záření
c) Změna vůně
- krmení siláži, rybí moučka, léčiva
d) Viskozita
- způsobena zánětem, slintavka, kulhavka
- mléko je vločkovitě slizké
Žádné komentáře:
Okomentovat