Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Produkce mléka

kozí a kravské mléko jsou si složením podobné, množství bílkovin 4,5% stejné, ale složení jiných druhů bílkovin (kojenci lépe snášejí kozí mléko než kravské) tuky kozího mléka – složením odpovídá mateřskému mléku

tuk je jemně rozptýlen a je lehce stravitelný

minerální látky 3x více než mateřské mléko

Dojení

vemeno je jemnější než vemeno krávy – nutná šetrnost, lepší dojitelsnost (spouštění)

téměř 70% mléka je ve vemeni kozy již uložená v mléčné cisterně – spouštění ihned

důležité je dodojování – posledního mléko je nejtučnější

nutná je čistota

ruční dojení

do 15 koz

ze zadu nebo z boku

strojové dojení

menší farmy – konvové dojení – stacionární , mobilní i na pastvě

větši koncentrace dojírny

kozy vyžadují důsledné dodržování stereotypu – nutné sociální pořadí

Žádné komentáře:

Okomentovat