Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24. Zpeměžování masa, vady masa

Příprava jatečných prasat na prodej.

- prasata zdravá, čistá, s nepoškozenou kůži

- nesmí být krmená poslední dny krmivy ovlivňující jakost masa( rybí moučky, kuk.,hormony, léky)

- kanci se prodávají odděleně, prasnice nesmí být v říji

- 12h před prodejem hladovka

Zpeněžování jatečných prasat

1) V živém stavu – posuzování podle – nákupních hmotnosti, pohlaví, zmasilosti

2) V mase – podle hmotnosti jatečných půlek – podle –pohlaví ,výšky hřbetního tuku

3) Operativní metodou – přístroj ve stanovených bodech zjistí výšku tuku a svalu

Porážka jatečných prasat

Ø omráčením se zvíře zbaví citlivosti, ale zachovají se funkce srdce a dýchání

Ø do 20 – 30sekund vykrvení

Ø opracování – odstranění kůže a štětin

Ø vykolení – otevření tělních dutin, dojde k aktivitě mikroorganismů

Ø půlení, konečná úprava

Průměrná výtěžnost masa -je 80% ( hmotnost 120kg)

Další produkt vepřový tuk ( sádlo hřbetní, střevní a kruponové)

Vedlejší produkty: krev, kůže, střeva, kosti, štětiny, endrikonní žlázy, mícha

Žádné komentáře:

Okomentovat