Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ekonomika chovu ovcí

vzhledem k dovozu kvalitní levné vlny není chov ovcí zaměřen na produkci vlny, ale spíše na produkci jahněčího masa, mléka pro výrobu sýru a na spásání nepřístupných ploch (dotované)

dnes 1 kg. potní vlny se vykupuje za 25 – 30 Kč.

jehněčí maso 60 – 80 kč./kg. v živém (pohybuje se v období velikonoc je nejvyšší)

cílem v dnešní době – je produkce masa z masných plemen a zvýšení plodnosti na 150 – 170 %

důležité je využití ploch v horských a podhorských oblastech spásáním

Pastevní období:

v nížinách trvá 210 – 240 dní

v podhorských trvá 180 – 200 dní

v horských trvá 150 – 180 dní

k rozšíření chovu ovcí by pomohla změna orientace obyvatelstva na jehněčí a skopové maso

Košárování:

slouží (košáry) k ustájení ovcí na pastvině přes noc nebo i během dne

staví se z přenosných dřevěných lis 4 m dlouhých a 1,2 m vysokých

nebo z el. Ohradníku

na jednu ovci se počítá 0,8 – 1,2 m2

staví se na suchých místech, přemisťují se vždy jen tři strany – postupně vzniká souvislá hnojená ploch

vhodné pro ovce se splývavou vlnou

Žádné komentáře:

Okomentovat