Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zločin a trest

- Zločin a trest – (Hlavní hrdina Rodion Raskolnikov. Nedostuduje a sestra se musí vdát pro peníze. Zabil lichvářku i její sestru. Lichvářka měla doma šperky. Podařilo se mu zmizet beze stop. Měl na to plné právo, ale prožívá muka. Seznámí se s prostitutkou. Ona ho přesvědčí, že to nebylo správné. Sám se udal a byl poslán na Sibiř.)
- Idiot – (Hlavní hrdina kníže Myškin. Nemocný, léčil se v sanatoriu. Potom se znovu pomate, je dobrosrdečný. Lidé ho označují za idiota.)
- Bratři Karamazovovi – (o osudech rodiny. Otec a 4 synové. Zobrazuje různé typy lidí. Smerďakov podlehne ideálům a zabije nevlastního otce. Za to je obviněn jiný bratr a Smerďakov spáchal sebevraždu.)
- Běsové – (podle skutečné události. Revolucionář Něcajov dal zavraždit studenta za neuposlechnutí rozkazu. Psychologický román.)

(15)
Alois Jirásek
(1851 – 1930). Narodil se v Hronově v řemeslnické rodině. Studoval německé gymnázium v Hradci Králové. Vlastenecké myšlenky. Učil se polsky a rusky. Po gymnáziu chtěl studovat výtvarné umění. Studoval historii na Karlově univerzitě na filosofické fakultě. 14 let byl učitelem v Litomyšli.

Žádné komentáře:

Okomentovat