Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Později vyučoval ve Fulneku

Později vyučoval ve Fulneku. Narodili se mu 2 synové. Později jeho žena a synové umírají. Zastihla ho další katastrofa - porážka na Bílé hoře. Tvořil díla pro emigranty. Psal česky a později i latinsky. Rozhodoval se jestli bude emigrovat. Všichni museli přejít na katolickou církev. Proto odchází do polského Lešna. Vyučuje tam na gymnáziu a píše díla
- Brána jazyků otevřená - (učebnice jazyků - latiny)
- Informatorium školy mateřské - (teoretický spis o předškolní výchově dětí.)
- Didaktika magma - (zásady moderního vyučování a výchovy např. vyučování pro všechny, zdarma a v mateřském jazyce; důraz na praxi - učit vědomostem i dovednostem; důraz na tělesnou výchovu; názornost vyučování - postup od známého k neznámému, poznávání přírody; důležitost kázně. Spis obsahuje i názor na koncepci vzdělání; rozdělení výchovy do 4 stupňů po 6 letech na výchovu předškolní, tj. v rodině, pak ve škole obecné, dále latinské (gymnázium) a na univerzitě - doplněno cestováním)
Pansofie - vševěda - zabývá se všemi vědami, které dřív existovaly. Komenský ji studoval a zapisoval do velké encyklopedie. Jeho rukopisy ale vyhořely. V období emigrace psal latinsky, ale podklady byly české. Věří po celou dobu, co byl ve Švédsku, že se vrátí do Čech. Vrátil se však do Polska do Lešna a tam mu zemřela 2. manželka. Odcestoval do Amsterodamu a žil sám. V Amsterodamu také zemřel.
- O poezii české - (propaguje časomíru)
- Listové do nebe - (5 fiktivních dopisů chudých Kristovi)

Žádné komentáře:

Okomentovat