Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Král Lávra

- Král Lávra – (1854 – Příběh o králi s oslíma ušima. Král není zlý, ale má divný zvyk. Holit a stříhat se dává jen jednou ročně a hned nechá holiče popravit, aby neprozradil tajemství. Za mladého Kubína prosí o milost matka za slib, že tajemství nevyzradí a stává se dvorním holičem. Později tajemství vyzradí basa.)
- Epigramy – (krátké, satiricky útočné básně s pointou; Havlíčkův kritický poměr k životu a světu; ironicky věnovány Církvi, Králi, Vlasti, Múzám, Světu. Útok na katolickou církev, byrokracii a stát, na nezdravé jevy v národním životě.)

Božena Němcová
(1820 – 1862). Narodila se ve Vídni. Mládí prožila v Ratibořicích a starala se o ni její babička. Za manžela si vzala Josefa Němce. Byl to finanční úředník stráže a museli se často stěhovat za prací. Němcová tak poznala hodně Českých míst a byla i na Slovensku. Do literatury vstoupila tím, že začala psát pohádky Národní báchorky a pověsti, Slovenské pohádky a pověsti, Obrazy z okolí Domažlického, Selská politika.
Hlavním hrdinou je vždy žena: Rozárka, Baruška, Sestry, Karla, Divá Bára.
- Karla – (Vdova s dcerou Karlou se vrací do rodné vesnice. Stará se rychtářovi o děti. Karla byla oblečená jako kluk, protože to chtěla její matka.)

Žádné komentáře:

Okomentovat