Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Václav Hájek z Libočan

Václav Hájek z Libočan - napsal dílo Kronika česká (Věnoval ji králi Ferdinandovi. Z historického hlediska je nepřesná a plná výmyslů, ale vyniká vypravěčským uměním. Vyznívá z ní vlastenectví a zájem o lidové pověsti. Po bělohorské bitvě nebyla zakázána a byla vydána i v obrození.
Jan Blahoslav - (1523 - 1571) - znalec jazyka, mnohostranný vzdělanec, biskup jednoty bratrské. Pocházel z měšťanské rodiny z Přerova. Dílo: Filipika proti misomusům (nepřátelé vzdělání, obhajoba nutnosti vzdělání pro člověka, obrana kultury; filipika = výmluvná řeč s pádnými důkazy). Gramatika česká - (o jazykové kultuře a normě, doklad dokonalosti, je doplněna sbírkou přísloví). Muzika (učebnice hudební teorie). Šamotulský kancionál (zpěvník písní, který sestavil a zařadil do něj svých 26 písní. Staral se o archiv jednoty bratrské.). Přeložil do češtiny Nový zákon. Jeho překlad se stal součástí Bible Kralické.
Bible Kralická - (1579 - 1594) - kolektivní dílo českých bratří; šestidílka - v Kralicích na Moravě, pak jednodílka; doklad vyspělosti českého knihtisku; vzor literárního jazyka - dokonalost, život, srozumitelnost. Dovršení jazykového vývoje v 16. stol. (jakožto bibličtina používána na Slovensku)
Jan Kampanus Vodňanský - latinský spisovatel. Byl to nejplodnější a nejnadanější básník. Přednášel na pražské univerzitě. Zveršoval české dějiny a napsal drama Bretislaus - (popisuje jak Břetislav unesl Jitku z kláštera).

Žádné komentáře:

Okomentovat