Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Orientální literatura

Epos o Gilgamešovi - Asijské zpracování, Gilgameš byl tyran z města Uruku. Nutil lidi, aby stavěli hradby kolem města. Lidem se nelíbila krutovláda a prosili bohy o pomoc. Ti jim poslali poločlověka Enkidua. Enkidu porazil Gilgameše, ale nakonec se z nich stali přátelé. Za pomocí boha slunce přemohli krutého obra Chuvavu. Do Gilgameše se zamiluje bohyně Ištar, on ji odmítá, bohyně mu za trest posílá do cesty nebeského býka, zabíjí ho, ale bohové způsobí Enkiduovu smrt. Gilgameš se snaží zajistit nesmrtelnost. Jde za jedním nesmrtelným člověkem Uta - Napištim. Ten přežil potopu světa jako jediný. Poradil mu, aby zůstal bdělý 6 dní a 7 nocí. Ale nevydržel to. Měl z mořského dna vylovit rostlinu. Vyloví ji, ale sežere mu ji had. Vrací se zpět do Uruku. Jediné co mu v životě zůstává je hrdost nad hradbami, které postavil.

Egyptská literatura - Milostné písně, Kniha mrtvých, Achnatonův Hymnus na slunce.
Indická literatura - védy (védským jazykem), knihy, vědy, epos Mahábhárata a Rámájana - osudy prince Rámy (měl zdědit trůn).
Perská literatura - Nizámí (představitel literatury, básník) napsal dílo 7 obrazů (v paláci najde 7 obrazů princezen. Astronomický kalendář - na každý den jednu určenou).

Žádné komentáře:

Okomentovat